Het langgerekte smalle Java-eiland is in de jaren ’90 van de 20ste eeuw volgens het stedenbouwkundige plan van Sjoerd Soeters bebouwd met huizenblokken en open binnentuinen.

Elke tuin is anders en ook de huizen zijn door verschillende architecten ontworpen, waardoor een bont en gevarieerd geheel is ontstaan. Het eiland wordt door vier kleine grachtjes doorsneden. Aan deze grachtjes staan huizen die geïnspireerd zijn op de grachtenpanden in de binnenstad: hoog en smal. Ook hier zie je allerlei verschillende gevels door diverse architecten gemaakt.

DSCN0956DSC_0433

 

 

 


Kunst en Cultuur

Direct bij de bouw op het Java-eiland zijn kunstwerken geïntegreerd. Op ons eiland zijn werken te vinden van Rombouts-Droste, Pieter Starreveld, Piet Dieleman, Piet Dieleman, Huibert Groenendijk, Ton Slits en Claudia Kölgen. Geïnteresseerd? Kijk eens op de site van de gemeente, waar alle kunstwerken beschreven staan.

Kunstbruggen
Er zijn negen bruggetjes over de vier grachten, ontworpen het kunstenaarsechtpaar Guy Rombouts en Monica Droste. De bruggen bestaan uit een vormenalfabet waarmee je ze  zou kunnen ‘lezen’. Helaas is dit erg moeilijk, maar de goede puzzelaar zou namen als ‘Wetenschap’ en ‘Light’ kunnen herkennen in de vormen van de bruggen.

DSC_0460DSC_0475

Stadsdorp Java-eiland
Geïnteresseerd in sociale activiteiten op ons eiland? Kijk op de website van het Stadsdorp Java-eiland.