Huurverhoging.png
 

Thema’s 

Huurontwikkeling

In de afgelopen jaren hebben wij gestreden tegen de forse jaarlijkse huurverhoging voor onze woningen. In de periode 2013-2016 zijn de huren met ruim 4% per jaar verhoogd. Met name gedurende de drie jaren 2014 t/m 2016 zijn onze huren omhoog geschoten. In die drie jaar zijn de huren gemiddeld met 17% gestegen, terwijl de CPI en de Amsterdamse huizenmarkt (de marktwerking in de huizenmarkt wordt vaak door Bouwinvest gebruikt als argument voor forse huurverhogingen) in die periode beide met slechts 2% stegen. Onze verhuurder Bouwinvest heeft met deze ongekende huurverhogingen een basis gelegd voor een meer dan gemiddeld rendement op haar investeringen in de daarop volgende jaren. Volgens de jaarrapporten van het Bouwinvest Residential Fund, waar de woningen op het Java-eiland onder vallen, is het gemiddelde rendement gedurende de jaren 2015 t/m 2020 ongeveer 14% per jaar geweest. Bouwinvest profiteert namelijk niet alleen van het directe rendement (het rendement verkregen uit de exploitatie van onze woningen, in de laatste 5 jaar gemiddeld bijna 3% per jaar) maar ook van het indirecte rendement (de waardestijging van het woningbezit als gevolg van de ontwikkelingen op de woningmarkt, in de laatste 5 jaar gemiddeld 11%).
Naar aanleiding van deze forse huurverhogingen zijn wij in 2016 door onze leden gevraagd acties te voeren tegen de voortdurend hoge huurverhogingen. Dat doen wij niet alleen door ieder jaar in het kader van de Overlegwet een advies aan Bouwinvest uit te brengen waarin de verhuurder wordt gevraagd in haar beleid t.a.v. de huuraanpassingen rekening te houden met de betaalbaarheid van onze woningen en het uiteraard beperkte budget waarover huurders beschikken. Naast ons jaarlijkse advies om de huren te verlagen of te bevriezen, proberen wij ook de maatschappelijke discussie rondom de betaalbaarheid van woningen in de vrije sector en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van verhuurders te beïnvloeden. Als eenvoudige huurdersvereniging kunnen wij uiteraard moeilijk een vuist maken tegen een grote vastgoedbeheerder als Bouwinvest. Daarom richten wij ons ook op de politiek, de pers, de gemeente Amsterdam, andere huurdersverenigingen uit de commerciële sector, en andere stakeholders om onze doelstellingen te bereiken. Zo organiseerde HV Java in 2019 het symposium “Buigen of Barsten” in debatcentrum Pakhuis de Zwijger over de toekomst van de commerciële huursector. Vanaf 2017 is de huurverhoging beperkt, dankzij grote actiebereidheid en inzet van onze huurders. Maar we willen meer. Sinds 2018 hebben wij in ons jaarlijkse huuradvies een huurverlaging of een huurstop voorgesteld. Onze belangrijkste eis is namelijk dat onze woningen teruggaan naar het middensegment huur, met huren tussen de € 750 en € 1050 per maand. Daarvoor dienen de huren gedurende een bepaalde periode te worden verlaagd of bevroren. Dat kan, omdat Bouwinvest ruimschoots voldoende indirect rendement haalt zolang de gekte op de woningmarkt voortduurt.

Wij gaan de komende jaren door met onze acties tegen de huurverhogingen en zullen daarbij de politiek, de pers, en alle belanghebbenden proberen te betrekken. Elders op deze website kunt u onze adviezen m.b.t. de huurverhogingen vinden die wij in de jaren 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021 aan Bouwinvest hebben uitgebracht.

Links

2017 https://www.hvjava.nl/nieuws/huuradvies-2017

2018 https://www.hvjava.nl/nieuws/huuradvies-aan-bouwinvest-huur-verlagen

2019 https://www.hvjava.nl/nieuws/huuradvies-aan-bouwinvest-huur-de-komende-3-jaar-bevriezen

2020 ??

2021 https://www.hvjava.nl/nieuws/hv-java-adviseert-om-huren-te-bevriezen