Uitstel huurverhoging i.v.m. corona

In het kader van ons jaarlijks huuradvies op basis van de Overlegwet, heeft huurdersvereniging Java aan verhuurder Bouwinvest en beheerder MVGM laten weten dat wij voor de komende drie jaar een huurstop willen. Ook hebben wij specifieke maatregelen voorgesteld voor huurders die moeite hebben de huur te betalen.

Toen de coronacrisis losbarstte hebben wij in aanvulling op bovenstaande gevraagd om de huurverhoging per 1 juli 2020 niet door te laten gaan. In hun eerste reactie heeft Bouwinvest laten weten onze voorstellen af te wijzen.  De huurverhoging per 1 juli van 2,6% zou gewoon doorgang vinden. Het enige pluspuntje was dat de huren voor de sociale sector (ook de inkomensafhankelijke huurverhoging) ook 2,6% zou zijn en niet een hoger percentage (3,6 - 4,5%) dat door de regering is voorgesteld.

De druk op de verhuurders is de laatste weken opgevoerd door moties in de Tweede en Eerste Kamer tegen de huurverhoging. Daarnaast door de petitie van de Federatie Huurders Commerciële Sector eerlijkehuren.petities.nl.

Vrijdag 24 april jl. ontvingen wij een bijzonder goed bericht van MVGM die ons namens Bouwinvest meedeelde dat  vanwege de huidige omstandigheden met betrekking tot het coronavirus Bouwinvest besloten heeft de jaarlijkse huurverhoging 2020 per 1 juli NIET door te voeren en voor onbepaalde tijd uit te stellen. Zodra bekend is wanneer de huurverhoging alsnog wordt doorgevoerd, worden wij daarvan op de hoogte gebracht.

Uit een telefoongesprek dat wij met MVGM voerden, maken wij op dat de maatregel  in ieder geval tot eind van dit jaar zal gelden. Het is prijzenswaardig dat Bouwinvest als eerste grote verhuurders dit besluit heeft genomen. Alle lof daarvoor.

Wij blijven ons inzetten om de huren permanent te normalisering zodat de huren op het Java-Eiland ook op lange termijn betaalbaar blijven.

Het bestuur van HV Java