Huuradvies 2022 van HV JAVA aan Bouwinvest

Huuradvies van Huurdersvereniging Java ten aanzien van de huuraanpassing per 1-7-2022:

 1.      de huren voor de periode 1 juli 2022 – 1 juli 2023 te bevriezen op het huidige niveau. Dit enerzijds als compensatie/correctie voor de exorbitante verhogingen in de periode 2014-2016, en anderzijds vanwege de toch al torenhoge rendementen van het Bouwinvest Residential Fund in de laatste 5 jaar.

2.      Wij willen u dringend verzoeken bij mutaties niet langer de huren bij elke bewonerswissel te verhogen met ruim 600 euro.  

3.      Met ons in overleg te treden om maatwerk oplossingen zoals huurverlaging te realiseren voor de groep huurders die al jaren op het Java-Eiland woont en de huidige huur niet langer kan betalen.

4.      In het kader van het goed verhuurderschap aan te tonen dat Bouwinvest op een “verantwoorde wijze” belegt en “sociale verantwoordelijkheid” daadwerkelijk een doelstelling is zoals in hun SFDR Art. 8 verklaring (https://www.bouwinvest.nl/over-ons/verantwoord-beleggen/sfdr/).

5.      met de huurders die aantoonbaar door de covid-19 situatie in betalingsproblemen zijn gekomen in overleg te gaan over hetzij een tijdelijke verlaging van de huur, of een kwijtschelding van een eventuele huurachterstand

6.      ervoor te waken dat uw lange-termijn visie gewijzigd wordt in een korte-termijn visie wanneer de woningmarkt een tijdje onder-gemiddeld presteert. Die tijd gaat zoals u weet zeker komen en wij houden op basis van de ervaringen in 2014-2016 ons hart vast dat u dan wederom naar de huurders zult komen om uw direct rendement te verhogen met huuraanpassingen in de orde van grootte van 5%, die contractueel misschien wel mogen, maar in de huidige tijd echt niet meer kunnen.

Wisso Wissing